Google

Megdöntik a szárazföldi sebességrekordot?

hozzáadva:2012. October 21.


Ausztráliában egy mérnökökből álló csapat mutatta be annak a rakétameghajtású autónak néhány alkatrészét, amivel a szárazföldi sebességrekordot kívánják megdönteni.

12 éves kora óta álma Rosco McGlashan-nak, hogy ő tarthassa a szárazföldi sebességrekordot. Ösztönzés volt számára, amikor Donald Campbell átlépte a 645 kilóméteres óránkénti sebességet az Eyre-tónál, Ausztráliában. A rekordot azóta számos esetben megdöntötték. Jelenleg Andy Green a csúcstartó, aki 1227 km/h-ás sebességet ért el 1997-ben. Érdemes tudni, hogy ez a sebesség a hangsebességnél is gyorsabb.

Nem kis feladat előtt áll McGlashan és csapata. A 200 ezer lóerős rakétameghajtású autóval elérjék az 1600 kilométeres óránkénti sebességet. Ez szinte már álomsebességnek is tekinthető. A járgány, amelyet Aussie Invader 5R névre kereszteltek 2014-re tervezik készre építeni. Ez pontosan 50 évvel Campbell rekordja után van.A 16 méteresre épített járgányt kerozinalapú bioüzemanyaggal és oxigénnel működő rakéta fogja működtetni. A teljesen feltankolt autó mintegy kilenc tonnát fog nyomni.

Cikk : hirado.hu

Fotó : totalcar.hu

Minden vélemény számít!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>