Google

A Vatikánban Pápamobil-kiállítás nyílt

hozzáadva:2012. October 22.


Az a fehér dzsip is megtekinthető a Vatikáni Múzeumok pápamobil-pavilonjában, amely II. János Pál pápát vitte az 1981. március 13-ai merénylete idején.A látogatók csak időszakosan tekinthették meg eddig azt a gyűjteményt, amely tucatnyinál több díszes hintót és kilenc pápai autót fog össze. A megnyitóra október 16-án, Boldog II. János Pál pápává választásának 34. évfordulóján került sor.

A kiállítás tartalmaz néhány igazi gyöngyszemet is. Ezek közül igen nevezetes a mexikói gyártósorról utolsóként lekerülő Volkswagen bogárhátú. 2004-ben ajándékozták Boldog II. János Pálnak ezt a 2003-as Bogarat.

Említésre méltó a kiállítás azon darabja is, amely egy hatalmas, aranydíszítésű, hatlovas Gran Gala. Kerekei átmérője meghaladja az öt métert is. 1825 körül készült XII. Leó számára.A kiállításon megtalálható egy Ferrari formula 1-es kormány is, amelyet 2005-ben ajándékozott a gyártó cég Boldog II. János Pálnak. Az emléklapon ez olvasható: a pápának, aki 26 éve áll az emberiség útjainak sarkpontján.

XI. Piusz volt az első pápa, aki utazott a Graham Paige ülésén, amelyet a detroiti Graham fivérek ajándékoztak számára. 1943-ban ugyanezzel az autóval látogatott el Róma San Lorenzo negyedébe XII. Piusz, hogy a bombázás után lelket öntsön az ott élőkbe.A kiállításon megtekinthetőek az első fehér pápamobilok is. Megtalálható az az első nyitott, 1976-os Toyota Land Cruiser, amit VI. Pál pápa használt. Ezt az 1980-as Fiat Campagnola követte, majd az 1983-as Land Rover Santana és az 1990-es Mercedes-Benz 230-as.

Az 1960-as évektől használta I. János Pál a képen látható Mercedes-Benz sedant. A Catholic Herald szerint jelenleg a pápai flotta a két fekete sedanból és a fehér Mercedes-Benz pápamobilból áll.Forrás : Magyar Kurír (magyarkurir.hu)

Minden vélemény számít!

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>